Socialdemokraterna

Sveriges socialdemokratiska arbetarparti, förkortas SAP. De flesta säger nog Socialdemokraterna (S). Partiet grundades 1889 och är Sveriges största politiska parti. Deras parti ledare heter Mona Sahlin. Socialdemokraterna samarbetar med Vänsterpartiet och Miljöpartiet inför valet 2010 sedan 2008, de kallas De rödgröna.
De vill att barn och ungdomar ska få så bra utbildning i skolan som möjligt. Alla som bor i Sverige ska ha tillgång till sjukvård av hög kvalité, som man ska kunna få när man än behöver det, oavsett tid på dygnet. De vill investera i 100 000 nya jobb, praktik- och utbildningsplatser.
Inga låga löner. De vill att det ska finnas mer och bättre chanser att nå framåt, forska, göra karriärer eller vad man nu vill göra. Ju fler som får chansen att bi något, desto bättre blir det för Sverige.
Skola:
  • Öka fler lärare på skolorna, från 9 lärare till 100 elever. Det är ca 6000 fler lärare. Då blir det lättare att få bättre kvalité på undervisningen och göra det insatser som behövs för att förbättra skolresultaten.
  • Från årskurs 1 i grundskolan ska skolan ge skriftliga omdömen. Visa eleven dess utveckling, de ska vara framåtsyftande och även visa tydligt vad som krävs för att bli bättre. Betyg ska man ha från årskurs 7.
  • Kundskapsresultaten ska bättras. Individuella utvecklingsplaner och nationella prov. Undervisningen måste anpassas beroende på vad varje elev behöver för att elev ska kunna lyckas i skolan.
  • Socialdemokraternas mål är att Sverige ska ligga bland de topp 10 i OECD:s Pisa-undersökning, i ämnena matematik, läsförståelse och naturvetenskap, de ska försöka nå det här målet till år 2015.
  • De vill minska mobbningen i skolorna och andra kränkande handlingar. Förbättra modersmålsundervisningen, satsa på elevernas hälsa och göra ett skolkökslyft.
  • Bra arbetsmiljö ger bättre arbetsro. Sitt arbete i skolan kan påverkas av hur man mår. Många skolor i Sverige är slitna och gamla, de behöver fräschas upp. Både elever och lärare behöver bra arbetsmiljö för att kunna arbeta och trivas bra.
Mona Sahlin
Mina tankar:
Det är bra att Socialdemokraterna tänker så mycket på skolan. Jag tycker nästan likadant det dem säger. Jag tycker också att skolorna behöver rustas upp. Alla vill väl lyckas i skolan och då behövs det bra undervisning och arbetsmiljö. Men det viktigaste är att man ska trivas i skolan, man ska inte behöva känna att man absolut inte vill till skolan. Jag trivs jätte bra i skolan, bra kompisar, maten är okej, lärarna är bra. Bra och korta skoldagar så till stor del gillar jag skolan.
(Källa Socialdemokraterna.se)

Kommentarer
Postat av: Jemal

Bra information

2010-09-15 @ 13:26:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0