Så röstar man i Australien

I Australien röstar man den 21 Augusti. Anledningen till att man har flera kasserade röster än t. ex Finland beror på kombinationen av röstplikt och ett komplicerat valsystem. Om man inte röstar i Australien får man böter. Röstplikten leder till ambitiösare valdeltagare, men samtidigt även till en större andel kasserade röster. Det kan bero på att det är många ointresserade som tvingas att rösta och visar det genom att lägga en blank valsedel, men det kan också bero på missförstånd; väljaren kan ha avsett att avlägga en röst, men inte förstått sig på valsedeln. I Australien så används ett system som kallas alternativröstning. Alternativröstning innebär att varje person ska rangordna de kandidater som är med för att kunna ge en giltig röst. Efter att ha valt den man tycker bäst om och satt en 1:a på den, så får den frågan vilken h*n skulle vilja ha på andra plats osv, det kan bli upp till 20 stycken. Den som har fått minst röster av alla åker bort. Då räknas alla rösterna om från alla valsedlar som hade denna kandidat som nummer 1, så att alla röster går till nummer 2 på de valsedlarna, och så fortsätter systemet tills alla kandidater är rangordnade enligt väljarnas vilja.
Mina åsikter:
Jag tycker inte att man ska tvingas att rösta om man inte vill, men det som är bra är att man kan ha sin favorit som 1, sin näst bästa som 2 osv. Det är rätt att lägga en blank valsedel om man verkligen inte vill rösta på någon. Jag tyckte att röstningen i Australien är mycket krångligare än den vi har i Sverige. Men jag förstod det mesta om valet. Men uträkningen på alla röster var ganska smart, för om de som man hade som 1:a åkte bort så lades rösten på de som man hade tagit som 2:a. (Källa Magma.fi)

Kommentarer
Postat av: Rosanna

Intressant att läsa, bra idée du hade med att man kunde lägga en röst på den man tycket var bäst, och en till på den man tyckte var näst bäst!

:)

2010-09-15 @ 21:28:32
URL: http://rosannasrost.blogg.se/
Postat av: Amandaaaaa

Dom har ett komplicerat valsystem, men du förklarade väldigt bra :)

2010-09-16 @ 08:40:50
URL: http://amandavalet.blogg.se.blogg.se/
Postat av: Kim Hedqvist

Är det demokrati i Australien? Är det demokrati att man tvingas rösta? Det verkar lite strängt att man inte har något annat val...Jag trodde Australien var snällare än så. Intressant!

2010-09-16 @ 12:50:08
URL: http://kimomvaletskoluppgift.blogg.se/
Postat av: vendela

intressant, men komplicerat valsytsem dem har där

2010-09-16 @ 13:37:52
URL: http://vendelasval.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0