Riksdag

Sverige är en demokrati, som betyder folkstyre. Det menas alltså att det är folket som bestämmer vilka som ska styra landet. Vart fjärde år så väljer vi 349 personer som ska företräda oss i riksdagen. Riksdagen är vår största församling för hur landet ska styras i Sverige.
Riksdagens uppgift är att grunda lagar, bestämma om skatter och styra över stadens budget. Riksdagen granskar också regeringen och de statliga myndigheterna. De har även stor betydelse i utrikespolitiken.
Den finns en som kallas talman, han leder arbetet i riksdagen. Riksdagen väljer statsminister med hjälp av talmannens förslag. Sen utser statsministern vilka ministrar som ska vara med i regeringen.
Vem gör vad i riksdagen?
Om de 349 ledamöter ska kunna fatta ett beslut och sköta sina andra uppgifter så måste det finnas en förvaltning med tjänstemän som inte tillhör något speciellt parti. De ska hjälpa ledamöterna med sakkunskap och beslutsunderlag. De uppgifter som ledamöterna ska bestämma förbereds noggrant i utskott och resoneras i ledamöternas partigrupper innan de tas upp för diskussion och beslut i kammaren. I kammaren är det talmannen som leder sammanträdet.
Ledamöterna
De väljs vart fjärde år då alla får rösta. Riksdagsledamöterna ska se till att folkets önskan ska gå igenom besluten som riksdagen beslutar. Ledamöter som kommer från samma parti och är riksdagsledamöter bildar partigrupp. Där riksdagens beslut förbereds tillbringar de mesta sitt arbete, i utskotten. Det finns fler viktiga uppgifter för ledamöterna som att skriva motioner och att ställa interpellationer och frågor till ministrarna i regeringen.
Förvaltningen
Riksdagsförvaltningen är är en kunskap- och serviceorganisation. Deras uppgift är att göra det lättare för riksdagens arbete. De hjälper ledamöterna med att ha ett bra arbetsförhållande. Den upplyser också om riksdagen och dess arbete. Riksdagsförvaltningen styrs av riksdagsstyrelsen, talmannen som ordförande och tio ledamöter valda av riksdagen. Deras chef är riksdagsdirektören.
Utskotten och EU-nämnden
Utskotten har en mycket viktigt roll i beslutsprocessen. Utskottens uppgift är att introducera förslag till riksdagsbeslut som hela riksdagen kan ta ställning till. Det finns 15 utskott, i varje utskott sitter det 17 ledamöter. Utskotten har ansvaret om olika ämnesområden.
I EU-nämnden förhandlar regeringen med riksdagen om vilken linje Sverige ska driva i EU. Om en EU-politik sakvar stöd från riksdagen får inte regeringen driva den. Det sitter 17 ledamöter i EU.
Talmannen
Talmansämbetet är den högsta en person kan väljas till i Sverige. Talmannen är 2:a i rang, alltså efter kungen men före statsministern. I kammaren är det talmannen som leder sammanträdena och representerar riksdagen i olika sammanhang, både i Sverige och utomlands. Talmannen har också i uppgift att lägga fram förslag till ny stadsminister när det är regeringsbyte.
(Källa Riksdagen.se)

Kommentarer
Postat av: Lukas

Jättebra vad duktig du är! =)

2010-09-10 @ 13:13:41
URL: http://omfgitsdecent.bloggplatsen.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0