Hur gör du om du inte kan ta dig till vallokalen?

Personer som inte vill eller kan ta sig till en vallokal kan förtidsrösta. Förtidsröstning kallades tidigare för poströstning, man kan  förtids rösta endast 18 dagar före valet.
En röstningslokal kan vara en skola, bibliotek, kommunhuset .m.m Man kan även brevrösta från utlandet, materialet för att kunna brevrösta kan man beställa från ambassader eller Valmyndigheten.
När det är valdags öppnas en mängd tillfälliga valkontor på t.ex sjukhus, ålderdomshem, kriminalvårdsanstalter och liknande för de som inte kan ta sig till sin vallokal på valdagen.
Det är meningen att alla personer, unga som gamla ska kunna rösta. Det finns något som kallas budröstning, det innebär t.ex att om man är sjuk, handikappad eller gammal, så kan någon anhörig, vårdare eller assistent rösta åt dig.
Jag tycker att det är mycket bra att det finns möjlighet att tex. sjuka också kan rösta, även fast de inte kan ta sig till en vallokal, för alla har rätt rösta! Jag tycker också att det är bra att man kan förtidsrösta, för man kanske är borta någonstans på valdagen.
(Källa Regeringen.se)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0